I ugerne 15, 16 og 17 tester CfBH i samarbejde med midtVask en ny varmejakke, som skal være både bedre og mere bæredygtig end engangsvarmejakkerne.

Helle Gammelby Mogensen ogJoan Kristensen afprøver hhv. en engangsvarmejakke og en flergangsvarmejakke.
Hygiejnesygeplejerske Helle Gammelby Mogensen, tv. med flergangsvarmejakke, og oversygeplejerske Joan Kristensen, t.h. i engangsvarmejakke, oplever stor interesse og glæde for at afprøve den nye varmejakke på Kirurgisk fællesafdeling, Randers. Billederne er ikke taget på en operationsstue.

Det kan være koldt at sidde i udkanten af operationsstuerne. Eller at vandre rundt på hospitalsgangene i vintermånederne i hygiejniske korte ærmer. Men det skal en ny, bedre og mere bæredygtig varmejakke lave om på. Den er i disse dage til afprøvning på samtlige hospitaler, hvor udvalgte operationsafdelinger tester både den og den eksisterede engangsvarmejakke for efterfølgende svare på en række spørgsmål. 

Og det er altså en flergangsvarmejakke, som kan bruges på hele hospitalet: 

“Vi har bestræbt os på at skabe en varm og behagelig flergangsjakke, der var til brug på operationsstuerne, som har nogle helt særlige krav. På midtVask så de dog mulighederne for, at den kunne dække behovet på hele hospitalet, hvilket gør den til et endnu mere bæredygtigt alternativ til engangsvarmejakken, fordi den kan dække mange behov,” forklarer projektleder på tekstilprojektet, Maria Højholt Jensen. 

Bæredygtighed og brugbarhed 

Helle Mogensen fremviser trykknapperne i flergangsjakken
Trykknapper og ingen lommer skal sikre holdbarhed, at jakkerne kan repareres og at de er lette at håndtere på midtVask.

Jakken er nemlig blevet til i regi af det projekt, som hører hjemme på regionens Center for Bæredygtige Hospitaler. Her arbejder Maria Højholt Jensen tæt sammen med en arbejdsgruppe, der har repræsentanter fra bl.a. midtVask og nogle af hospitalerne, på at gøre en del af regionens udvalg af hospitalstekstiler mere bæredygtige.  

At sikre de er det, indebærer blandt andet at regne på hele tekstilernes livscycklus – fra fibrene bliver fremstillet til produkterne er genanvendt eller bortskaffet.  

Over en 4-årig periode, som flergangsvarmjakkernes klimaaftryk er udregnet for, kan regionen forventeligt spare 80 % CO2e-udledning i forhold til engangsvarmejakkerne – foruden to tons affald om året. 

Det er blandt andet den slags besparelse, der skal til, for at regionen kan leve op til målene i bæredygtighedsstrategien, men det er ikke de eneste krav til varmejakken: 

“Vi leder hele tiden efter det mest bæredygtige valg, når vi kigger på morgendagens hospitalstekstiler, men det er kun hvis det produkt, vi kan lave, også er et, som klinikerne hellere vil bruge, og som lever op til alle hygiejne-, arbejdsmiljø- og kvalitetskrav,” understreger Maria Højholt Jensen. 

Teknisk materiale, som du kender det fra outdoortøjet

At finde en metervare og et design, der kan leve op til de krav, har vist sig sværere end som så. Der er nemlig skrappe tekniske krav om fibervandring og partikel-afgivelse, for at få adgang til operationsstuerne. Derudover er der krav om holdbarhed, og at produktet er let at reparere, for bæredygtigheden kommer i høj grad af en lang levetid. 

Det forklarer kundeserviceleder i midtVask, Bente Vivian Jeppesen, der også er med i arbejdsgruppen omkring projektet: 

“Tøjet skal kunne klare at komme gennem vores vaskeri mindst 100 gange, det skal kunne håndteres i vores eksisterende setup, og så skal vi selv kunne reparere det på vaskeriet, så vi kan sikre den lange levetid. Derfor har vi også taget valg, som at fjerne lommerne, der ofte går i stykker, og som bærerne glemmer ting i, vi skal sortere fra i vaskeriet, og om at bruge trykknapper, som er lette at reparere,” uddyber hun.   

Løsningen blev et teknisk materiale, der minder om det mange kender fra deres outdoortøj. Arbejdsgruppen har nemlig fundet et 3-lagsstof med luftlommer, som isolerer og holder på varmen. Stoffet er lavet 100 % af polyesterfibre, som sikrer let genanvendelse og et mere bæredygtige efterliv for produktet. For når produktet ikke er sat sammen af flere forskellige materialer, er det både lettere at håndtere i vaskeriet og efterfølgende at genanvende. 

Foruden de tekniske krav har arbejdsgruppen også defineret designkrav, der sikrer, at jakken har et unisex-udtryk i form, farve og tekstur.  

Hospitalerne skal selv købe jakkerne

Helle Mogensen gør varmejakkerne klar til afprøvning
De nye varmejakker bliver afprøvet mod de eksisterende engangsvarmejakker, og alle brugerne skal svare på et spørgeskema om begge jakker.

Og hvornår kan man så lukke trykknapperne på operationsstuer og hospitalsgange?  

“Vi forventer, at varmejakken kommer ind i det regionale uniformssortiment, og at den kan tilkøbes af enhederne, så snart afprøvning i klinikken og vaskeriet er overstået tilfredsstillende, så vi er sikre på, at den lever op til vores forventninger og krav i praksis. Vi skal også sikre, at vi i samarbejde med midtVask har helt styr på det logistiske setup,” forklarer Maria Højholt Jensen. 

Forløber testen tilfredsstillende, skal hospitalerne selv købe jakkerne hjem via midtVask. Sker det, vil klinikerne højst sandsynligt kunne trække i den nye varmejakke inden året er omme. 

Tekstilprojektet blev igangsat af Region Midtjylland i 2022, og er en del af EU-projektet Circular Economy Beyond Waste. Projektet løber frem til marts af 2025.  

Arbejdsgruppen består foruden projektlederen af hygiejnesygeplejerske Liselotte Bøgelund, AUH, tidligere OP-sygeplejerske og bæredygtighedskoordinator Karin N. Jacobsen, AUH, kundeserviceleder Bente Jeppesen, midtVask, og Category Manager Bonni Kallestrup, Indkøb & Medicoteknik. 

 

Foto: Kenneth Sletten Christensen, Center for Bæredygtige Hospitaler

Mere om Tekstilprojektet

Kontakt

Maria Højholt Jensen Maria Højholt Jensen

Maria Højholt Jensen

Projektleder

Tekstilprojektet

+45 2137 6956

maria.hoejholt@rm.dk

 

Kenneth Sletten Christensen Kenneth Sletten Christensen

Kenneth Sletten Christensen

Kommunikationsmedarbejder

+45 2164 1581

kenneth.sletten@rm.dk