To medlemmer af arbejdsgruppen fremviser en engangs- og flergangskosakhue
Projektleder Maria Højhold Jensen (t.v.) og medlem af arbejdsgruppen Karin Nedergaard Jacobsen fremviser hhv. en flergangs- og engangsversion af kosakhuen. Foto: Kenneth Sletten Christensen

Hvordan sidder den på dig? Dækker den håret? Er den blød, åndbar og behagelig? 

Lige nu er vi ved at teste en flergangsversion af den kosakhue, som klinikere vil kende fra operationsgangene i en engangsversion. Derfor kan man på regionens hospitaler netop nu spotte den blå hue med de farvede bånd på visse kollegers hoveder.  

Kosakhuen, som man bruger til at holde på hår og fx øreringe under en operation, skal kunne løse alle de samme opgaver, som engangsversioner kan - den skal bare gøre det bedre og mere bæredygtigt. 

Din feedback skal sikre arbejdsmiljøet

 For at sikre, at huen rent faktisk også kommer til at være mindst lige så god at have på, og at designvalgene også fungerer i praksis, er de første 260 prototyper sendt til test på hospitalerne. Sidste uge var de på AUH, og i denne uge kommer de ud på de resterende hospitaler i regionen. 

Sammen med huen kommer der et spørgeskema, hvor det bliver muligt at komme med både ros og ris, der kan komme med videre i udviklingen af de bedst mulige huer. Derfor er det også vigtigt, at alle, der tester huerne, også svarer på spørgeskemaerne. Det er budskabet fra projektleder på tekstilprojektet, Maria Højholt Jensen: 

- Det er en svær opgave at lave et helt simpelt produkt med få syninger og mindst muligt materialeforbrug, uden at gå på kompromis med komforten. Samtidigt skal vi også ramme et design, som gør, at klinikerne vælger flergangsversionen over engangsversionen – ellers når vi ikke det bæredygtige potentiale, der er ved at vælge flergangs. Derfor er de her afprøvningsrunder essentielle, forklarer hun.  

Huerne kommer i to forskellige størrelser, som kan kendes på farven på bindebåndet: Den lille er grøn, den store er blå. Det valgte materiale er en blød og åndbar metervare, som også gerne skulle opleves sådan. 

Flergangs er det bæredygtige valg

MAria højholt Jensen fremviser bindesnorene bag på huen
Maria Højholt Jensen forklarer, at testfasen og klinikernes svar på spørgeskemaer er essentielle for videreudviklingen af kosakhuen. Foto: Kenneth Sletten Christensen

Grunden til, at vi overhovedet skal teste en flergangskosakhue, skal altså findes på den grønne bundlinje, som Maria Højholt Jensen, var inde på. Flergangsvarianten er nemlig også den bæredygtige variant. 

- Hvis vi skifter hele regionens forbrug af engangskosakhuer til flergangskosakhuer, kan vi reducere CO2e-udledningen med 50 % og spare 2,3 tons affald. De tal dækker hele produktets livscyklus – altså også råvarer, produktion og vand, sæbe og energi til de 100 vaske, som huerne mindst kommer til at holde, forklarer hun. 

Og når huen ikke kan mere, så er den designet til at være let at reparere eller genanvende til andre produkter. 

Den bæredygtige flergangskosakhue er blevet til i regi af Center for Bæredygtige Hospitalers tekstilprojekt, der arbejder på at udvikle morgendagens bæredygtige medicinske tekstiler. Tidligere har projektet udviklet, testet og implementeret flergangsvarmejakken og multitæppet.

Er du interesseret i at læse mere om tekstilprojektet, kan du klikke her.

Kontakt

Maria Højholt Jensen Maria Højholt Jensen

Maria Højholt Jensen

Projektleder

Tekstilprojektet

+45 2137 6956

maria.hoejholt@rm.dk