Nu kan slippers og patienttøj bruges igen og igen
Regionshospitalet Horsens skifter engangstøj og -slippers ud med genanvendelige løsninger, der skåner miljøet, reducerer omkostningerne og forbedre komforten.
Det er efterhånden velkendt, at genbrugeligt tøj er en mere bæredygtig løsning end engangstøj og -sko.
Derfor er hospitalerne i Region Midtjylland i fuld gang med at omstille sig til patienttøj, der kan bruges igen og igen. Det er også tilfældet på Regionshospitalet Horsens, hvor engangstøj og -slippers udfases til fordel for genbrugelige alternativer.
Et tæt samarbejde mellem hospitalets bæredygtighedsteam og en arbejdsgruppe på afdelingen Bedøvelse, Operation og Intensiv har ført til implementeringen af mere miljøvenlige løsninger, der reducerer både omkostninger og CO2-udledning.
En af de konkrete ændringer på hospitalet er udskiftningen af de engangsslippers, som patienter tidligere blev tilbudt, hvis de ikke selv medbragte rent fodtøj til Operationsgangen.
I stedet får patienterne nu udleveret vaskbare badesandaler, som kan bruges igen og igen og lever op til hygiejnekravene. Hospitalet har allerede set gode resultater, for omstillingen har sparer afdelingen omkring 20.000 kr. om året og reducerer hospitalets CO2-udledning.
- Vi er i gang med en større omlægning her på Regionshospitalet Horsens, så vi udfaser engangstøjet og overgår til tøj, der kan bruges flere gange. De nye sandaler, der kan vaskes og bruges igen, er blot et af mange initiativer i den proces, siger social- og sundhedsassistent Birgitte Grønbæk Holmen.
Papir-engangstøj er hverken godt for klimaet eller komforten
Arbejdsgruppen har også set på andre aspekter af patienttøjet og har reduceret sortimentet for at optimere både lagerstyring og arbejdsgange. Ved at have færre valgmuligheder for patienterne og mindre lagerbeholdning i linneddepotet, har hospitalet ikke kun lettet de daglige arbejdsgange, men også gjort en forskel for miljøet.
Ifølge oversygeplejerske Vigga Ravnkilde er overgangen til flergangstøj ikke kun en gevinst for miljøet, men også for patienternes velbefindende:
- Meget af det engangstøj, vi brugte før, var lavet af papir, som ikke er særligt åndbart eller behageligt for patienterne. Med flergangstøjet kan patienterne få noget mere komfortabelt på, som de kan beholde, når de skal videre til sengeafsnittet, siger hun.
Det forventes, at hele overgangen til genbrugeligt patienttøj på Regionshospitalet Horsens vil være fuldt implementeret i løbet af efteråret 2024.
Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'
Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.