Medarbejderundersøgelse om bæredygtighed viser stor vilje – men her udfordres indsatsen
En undersøgelse i Region Midtjylland viser et stærkt medarbejderengagement i bæredygtighed. Men der efterspørges bl.a. mere ledelsesprioritering.
Bæredygtighed er ikke bare et buzzword i Region Midtjylland. Det er en vigtig dagsorden, som mange medarbejdere ønsker at tage del i.
Det viser en ny baselineundersøgelse, der er foretaget af Koncern Bæredygtighed. Spørgeskemaundersøgelsen har kortlagt medarbejdernes oplevelse af og arbejde med bæredygtighed i regionen for at kunne gøre indsatser mere relevante og følge udviklingen.
Besvarelserne i undersøgelsen viser blandt andet, at fire ud af fem medarbejdere er optaget af bæredygtighed både i deres privatliv og i arbejdssammenhæng, og at tre ud af fire kender til regionens bæredygtighedsstrategi. Samtidig angiver 70 procent af respondenterne, at de ved, hvad de kan gøre på deres arbejdsplads for at mindske klimabelastningen.
- Det er utroligt positivt at se, at medarbejderne har en stærk bevidsthed om bæredygtighed og ønsker at tage ansvar. Det giver os og vores kolleger et solidt fundament at arbejde videre fra, og vi har nu en bedre idé om, hvor vi skal øge indsatsen. Så stor tak til alle dem, der tog sig tid til at besvare spørgeskemaundersøgelsen, siger Pia Wiborg Astrup, kontorchef for Koncern Bæredygtighed.
Mangler tid, plads og ledelsesmæssig prioritering
Trods det store engagement er der også udfordringer, som kræver større fokus for at komme i mål med bæredygtig omstilling af regionen.
En af de største barrierer er manglende tid og ressourcer – noget, der især nævnes i de kvalitative svar fra undersøgelsen. Mange medarbejdere oplever, at de har travlt med kerneopgaven og derfor har svært ved at prioritere bæredygtige initiativer.
Affaldssortering er et andet område, hvor der er et stort ønske om forbedringer. Flere nævner problemer med for få affaldsspande, dårlig placering af beholdere og generel mangel på plads. Affaldsplanen, som regionsrådet vedtog i 2022, bidrager til at implementere affaldssortering, og flere hospitaler står overfor større byggeprojekter af deres affaldscentraler, og det er derfor forventeligt, at der flere steder mangler mulighed for affaldssortering.
Hvis der i egen afdeling er opsat lokale affaldsløsninger, som ikke fungerer efter hensigten, er det altid muligt at rette henvendelse til den lokale bæredygtighedskonsulent eller -ambassadør.
Derudover viser undersøgelsen, at mange ansatte ikke oplever, at ledelsen prioriterer bæredygtighed højt nok. 39 procent svarer i undersøgelsen, at deres nærmeste leder i lav eller slet ingen grad prioriterer bæredygtighed og tilsvarende tal gælder for afdelingsledelsen.
- Når vi ser, at engagementet blandt medarbejderne er højt, men oplevelsen af ledelsesmæssig prioritering er lav, så har vi en opgave foran os. Det handler om at sikre en bedre sammenhæng mellem strategi og hverdag – og om at gøre bæredygtighed til en integreret del af driften. Her spiller bl.a. de nye bæredygtighedsaftaler en vigtig rolle, siger koncerndirektør Anders Kjærulff med ansvar for bl.a. bæredygtig omstilling.
Synlige resultater viser en vej frem
Et af de vigtigste punkter, der går igen i undersøgelsen, er ønsket om mere synlighed om bæredygtighedsarbejdet.
Mange medarbejdere ved, at regionen har en bæredygtighedsstrategi, men færre føler sig orienteret om, hvordan det går med arbejdet, og hvilke resultater der opnås.
Der er også et stort ønske om mere information og vejledning.
To ud af tre ansatte efterspørger således konkrete metoder og redskaber til at gøre deres arbejdsopgaver mere bæredygtige. Det peger på et behov for både vidensdeling og praktiske værktøjer, som kan gøre det lettere at omsætte ambitioner til handling.
Er du nysgerrig efter at vide, hvilke indsatser der arbejdes med på din arbejdsplads? Du kan finde bæredygtighedsaftalerne for de 11 enheder i regionen her.
Har du spørgsmål til undersøgelsen? Kontakt Koncern Bæredygtighed her.
Fakta: Medarbejderundersøgelsen viser at:
- Fire ud af fem medarbejdere er optaget af bæredygtighed både privat og på arbejdet.
- 70 procent ved, hvad de kan gøre på deres arbejdsplads for at mindske klimabelastningen.
- 39 procent oplever i lav eller slet ingen grad, at deres nærmeste leder prioriterer bæredygtighed.
- To ud af tre medarbejdere mangler metoder og redskaber til at gøre deres arbejdsopgaver mere bæredygtige.
- 94 procent er i nogen, høj eller meget høj grad motiveret for at arbejde med bæredygtighed.
- Hver tredje oplever slet ikke eller kun i lav grad, at de lykkes med at gennemføre bæredygtige ændringer i afdelingen.
- To ud af tre medarbejdere mangler større kendskab til, hvordan vi arbejder med bæredygtighed i hele Region Midtjylland.