Masker vaskes og bruges igen og igen
Ved at udskifte engangsventilationsmasker med flergangsmodeller har afdeling på Aarhus Universitetshospital reduceret både affald og udgifter.
På afdelingen Bedøvelse og Operation Syd, som omfatter tre operationsafsnit og Klinik for Kikkertundersøgelser på Aarhus Universitetshospital, har afdelingens bæredygtighedsteam sat fokus på en oplagt mulighed for at reducere både klimaaftryk og omkostninger.
Afdelingen brugte tidligere omkring 10.000 engangsventilationsmasker om året, men har nu indkøbt 600 flergangsmasker, der dækker hele behovet.
I opstartsfasen var besparelsen omkring 10-15.000 kroner, når indkøb af flergangsudstyr blev regnet med. I dag ligger den årlige besparelse på cirka 43.000 kroner. Ud over den økonomiske gevinst er affaldsmængden reduceret med 400 kg plastik om året.
Personalet oplever samtidig, at det genanvendelige udstyr har højere kvalitet end engangsprodukterne. Investeringen omfattede også en specialdel til instrumentvaskemaskinen, så maskerne kan placeres korrekt under vask.
I dag håndteres både maskerne og staseslanger i afdelingens vaskerutiner, som nu udgør omkring seks vaske dagligt fordelt på operationsafsnittene.
Fælles information og grøn kultur
For at sikre, at alle er med, sender afdelingens bæredygtighedsteam et ugentligt nyhedsbrev ud til hele afdelingen. Det er ifølge anæstesisygeplejerske Mette Lee, som er med i bæredygtighedsteamet, en vigtig del af indsatsen:
- Nyhedsbrevet sendes til hele Bedøvelse og Operation Syd, fordi det er vigtigt, at alle får den samme information, siger hun.
Mette Lee oplever samtidig stor opbakning blandt kollegerne til den grønne omstilling og understreger betydningen af at støtte hinanden i hverdagen:
- Generelt er kollegerne på afdelingen meget positive i forhold til den grønne og bæredygtige tilgang. Det er vigtigt at vi roser hinanden, når vi handler bæredygtigt og samtidig også bliver bedre til at sige til en kollega, der ikke handler helt i overensstemmelse med den grønne dagsorden, siger hun.
Grønne forbedringer med respekt for driften
Skiftet til flergangsudstyr er et eksempel på en løsning, hvor bæredygtighed og drift går hånd i hånd – og indgår derfor som selvvalgt indsatsområde i hospitalets bæredygtighedsaftale.
Bæredygtighedsteamet på afdelingen er i gang med at se på flere områder, hvor der kan gøres en forskel.
Et af de næste skridt er at reducere unødvendigt forbrug af engangshandsker, som er steget efter coronapandemien, selv i situationer hvor det hverken er nødvendigt af kliniske eller hygiejniske årsager.