Hver dag bliver der produceret tonsvis af affald på hospitalerne og øvrige matrikler i Region Midtjylland. Langt størstedelen kommer fra behandling af patienter.

Derfor er der stort fokus på affaldssortering. Og alle medarbejdere - både serviceassistenten, lægen og sygeplejersken - bærer et ansvar for, at det rette affald havner i den rette beholder.

Midt i en travl hverdag er det derfor nærliggende at tænke, at en oplagt løsning vel kunne være at indsamle alt affald blandet og lade robotter og maskiner stå for sorteringen. Men Affaldsbekendtgørelsen stiller krav om, at både private, virksomheder og offentlige institutioner som Region Midtjylland skal kildesortere i en række fraktioner.

Derfor er det naturligvis dén vej, som Region Midtjylland har valgt at gå, fortæller Anders Kjærulff, koncerndirektør i Region Midtjylland med ansvar for bl.a. bæredygtig omstilling:

– Korrekt affaldssortering er absolut nødvendigt og et vigtigt redskab for at genanvende mere. Vi er på rette vej, og vi gør os hele tiden erfaringer, som vi bruger til at justere arbejdsprocesserne. Det er en løbende indsats, hvor vi skal sikre, at sorteringen bliver en naturlig del af hverdagen. Når vi arbejder systematisk med affald, er det ikke kun et spørgsmål om at leve op til lovgivningen – vi ser også et større perspektiv, hvor vi bidrager til en mere cirkulær økonomi og en grønnere fremtid, siger han.

Mange fordele ved kildesortering

For at sikre succesfuld affaldssortering vedtog regionsrådet i Region Midtjylland i 2022 en omfattende affaldsplan, der viser vejen for gradvis implementering af sortering i flere end 20 forskellige fraktioner.

Planen udstikker retningslinjer for, hvordan vi skal sortere vores affald fremadrettet for at opnå

mest mulig genanvendelse i den højeste kvalitet. Her spiller piktogrammer, farver, plakater og skilte vigtige roller i at hjælpe medarbejderne med at træffe det rigtige affaldsvalg i en travl hverdag.

Så hvorfor egentlig ikke bare blande det hele og få robotter med kunstig intelligens til at sortere affaldet?

Det er et spørgsmål, som Tine Marie Andersen, projektleder for affaldsplanen, ofte får.

- En af de væsentligste grunde til, at man i Danmark har valgt kildesortering som princip frem for central sortering er, at det giver renere fraktioner og dermed bedre muligheder for genanvendelse. Når medarbejderne selv sorterer affaldet ved kilden, undgår man, at plast, papir og organisk affald blandes sammen og bliver forurenet. Hvis affaldet er blandet sammen fra start, bliver det langt sværere at genanvende, siger hun.

- Mange tror, at maskiner og robotter kan løse det hele, men erfaringen viser, at de bedste resultater opnås, når vi sorterer affaldet allerede dér, hvor det opstår. På den måde får vi højere kvalitet i genanvendelsen, hvilket er afgørende for, at vi faktisk kan genanvende materialerne, siger Tine Marie Andersen.

Lovkrav og teknologiske begrænsninger

Der er dog visse tilfælde, hvor blandede fraktioner – såkaldte kombinationsfraktioner – kan være en mulighed.

Det er blandt andet baggrunden for den Mix-fraktion, som Region Midtjylland har indført. Her sorteres fraktionerne hård plast, blød plast, metal og mad- og drikkevarekartoner sammen og eftersorteres maskinelt.

– Vi er gået så langt, vi overhovedet kan, med Mix-fraktionen, men der er stadig udfordringer. Robotsortering kan ikke erstatte kildesortering fuldt ud. Jo renere fraktioner vi kan levere, desto bedre bliver kvaliteten af genanvendelsen. Det handler ikke kun om at sortere – det handler også om at sikre, at det sorterede affald rent faktisk kan bruges igen, siger Tine Marie Andersen.