Hospitalskøkkenerne har skabt en mere bæredygtig, men lige så nærende, menu. Det har betydet en reduktion på 20 procent i klimaaftrykket på indkøbte råvarer.

Det er blandt andet flere bælgfrugter og mindre rødt kød på menuen, der har være med til at reducere hospitalskøkkenernes klimapåvirkning. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Har du sat tænderne i en af de cirka 6,6 millioner serveringer, som Region Midtjyllands hospitalskøkkener sidste år serverede til patienter og kantinebesøgende, så har dit måltid udledt betydeligt mindre CO2 end det, der var på menuen i 2019. 

Faktisk er den samlede reduktion for alle fem hospitalskøkkeners CO2-udledning faldet med 12 procent - på trods af en stigning i aktivitetsniveauet. Tager man højde for det ved at kigge på udledningen pr. indkøbte ton råvarer, er reduktionen i CO2-udledningen på hele 19 procent. Det vil sige at hospitalskøkkenerne udledte 630 tons CO2 mindre i 2023, end de gjorde i 2019. 

Hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland har lagt sig i selen for at reducere klimaaftrykket af deres serveringer. Eksempler på det er regionshospitalerne i Horsens og Randers, der har reduceret med hhv. 26 og 19 procent. 

Horsens trækker gennemsnittet op ved at servere lyst kød frem for rødt

Madspild er også en faktor, som hospitalskøkkenerne ser på, når de skal reducere deres klimaaftryk. Foto: Helle Brandstrup Larsen

På Regionshospitalet Horsens er det lykkedes at sænke CO2-aftrykket med hele 26 % på indkøbet af råvarer. Køkkenet i regionens sydøstlige hjørne er dermed med til at trække gennemsnittet op. 

Det hele handler om at vælge råvarer med et lavere CO2-aftryk end de varer, køkkenet tidligere brugte. Det fortæller ledende økonoma, Jane Vase. 

- Vi er inden for fire år lykkedes med at reducere vores kødforbrug fra 34,5 tons til 24,7 tons. Samtidig køber og bruger vi mindre oksekød og svinekød, men til gengæld mere fjerkræ og fisk. 

Køkkenet på Regionshospitalet Horsens sørger til gengæld for at købe mere grønt, men også indkøbet af bælgfrugter og linser er steget. Sidstnævnte med hele 48 % inden for den samme periode af fire år. 

- Vi kigger også meget på vores madspild, for når vi reducerer madspildet eller fastholder det på et lavt niveau, så undgår vi også at købe varer, der belaster klimaet, siger Jane Vase. 

I Randers serverer de fire gange så mange bælgfrugter

På Regionshospitalet Randers har nøglen til at sænke deres CO2-aftryk med 19 procent på indkøbet af råvarer været at have fokus på at udskifte fødevarer med et højt CO2-aftryk med nogle med et lavere.  

Derfor er der f.eks. kommet flere bælgfrugter og mere fjerkræ og fisk på menuen, mens der samtidig bliver købt mindre oksekød. Fx købte køkkenet 900 kg bælgfrugter i 2019, mens der i 2023 trillede 4,6 tons gennem vareindleveringen.  

- Vi køber i det hele taget mindre kød, end vi har gjort tidligere, og bruger i højere grad bælgfrugter som proteinkilde. I vores kantine serverer vi markant mindre kød og mange flere grøntsager og bælgfrugter, og det, kan vi se, gør en kæmpe forskel for vores klimaregnskab, siger cheføkonoma Mona Carøe.  

- Patienterne har i en del år fået tilbudt både kød- og vegetarretter, der begge indeholder den ernæring, de har brug for. Og over årene kan vi se, at flere og flere vælger vegetarretten – helt op mod 20-25 procent, når vi fx serverer linseretten dhal, tilføjer hun. 

Køkkenerne næsten i mål med 2025-målsætningen

Arbejdet med at ændre sammensætningen af maden på de tallerkener, der serveres, er et resultat af en målrettet indsats, hvor alle hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland i 2021 gik sammen om at skabe fem målsætninger og ansætte en bæredygtighedskonsulent, som har understøttet arbejdet fra sin plads i regionens Center for Bæredygtige Hospitaler, der arbejder med den grønne omstilling af sundhedsvæsenet.  

Tilsammen har alle hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland reduceret udledningen af CO2 med 12 procent. Det er tæt på det fælles mål om en reduktion på 15 procent i 2025. Målet skal sikre, at man serverer mere bæredygtigt mad uden at gå på kompromis med de ernæringskrav, der er til patienternes mad. 

Udover CO2-reduktionen er køkkenernes målsætningerne:  

  • at reducere madspildet med 25 procent  
  • at reducere forbruget af engangsemballage 
  • at sikre korrekt affaldssortering og  
  • at arbejde henimod Det Økologisk Spisemærke i guld
Mere om fødevareprojektet