Det bliver nu nemmere at sortere papir til genanvendelse på Regionshospitalet Horsens. Alt papir bliver fremover makuleret. Arbejdsgangen har især tre fordele.

27.06.2023

Det bliver nu langt nemmere at sortere papir til genanvendelse på Regionshospitalet Horsens, hvor alt papir fremover bliver makuleret. Den nye arbejdsgang har tre klare fordele, fortæller bæredygtighedskonsulent.

I mange år skulle papir sorteres i to fraktioner: Papir med personfølsomme oplysninger skulle makuleres, og alt andet uden personfølsomme oplysninger skulle sorteres for sig.

I Region Midtjyllands affaldsplan findes kun én papirfraktion, og det betyder, at alt papir fremover skal sorteres i én og samme beholder, uanset om det er personfølsomt, post-it eller almindeligt kontorpapir.

Sådan er arbejdsgangen allerede på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Randers – og nu hopper Regionshospitalet Horsens med på makuleringstoget, så alt papir fremover bliver makuleret.

Den nye arbejdsgang har nogle klare fordele, fortæller Sanne Lindhardt, der er bæredygtighedskonsulent på Regionshospitalet Horsens:

- Det sparer plads, at vi kan nøjes med én beholder til papir i stedet for to. Så øger det sikkerheden for, at papirer med personfølsomme oplysninger kommer i den rette beholder, og endelig gør det sorteringsarbejdet lettere, når man ikke skal tænke over, om papiret i hånden skal i den ene eller anden spand.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.
 
 

Er det dyrt at makulere papir?

På Aarhus Universitet makulerer man selv papiret, men den mulighed har man ikke på regionens øvrige hospitaler.

På Regionshospitalet Horsens har man derfor forhandlet en aftale på plads med en virksomhed, der aftager papiret og sørger for, at det bliver både makuleret og genanvendt.

- Det er en udbredt misforståelse, at det er dyrere at vælge makulering. Det er ikke korrekt. Det afhænger af, hvilken aftager man samarbejde med, og for os er det blevet billigere at gå over til at makulere alt papir, siger Sanne Lindhardt.

På Hospitalsenhed Midt og Regionshospitalet Gødstrup afventer man lignende aftaler, og derfor fortsætter papirsorteringen i to fraktioner her på ubestemt tid. Det samme gælder for regionshusene.

Fakta: Vidst du, at…

  • … papir består af cellulosefibre fra træ. Fibrene kan genanvendes og derfor giver det god mening at sortere papir.
  • … når vi genanvender papir, sparer vi derfor både energi og råstoffer i form af vand og træ.
  • … det indsamlede papir sendes til fabrikker, hvor man først opløser fibrene i papiret ved hjælp af vand. Den grødagtige masse kan laves til nye produkter som f.eks. toiletpapir og nyt papir.