Fødeafsnit skar 25 procent af CO2-aftrykket knyttet til vareforbruget
Ved bl.a. at implementere tiltag fra Bæredygtighedskataloget er det lykkedes Fødeafsnittet på Regionshospitalet Horsens at reducere vareforbruget markant.
Hvor tæt kan vi komme på at realisere Bæredygtighedsstrategiens mål om reduktion af CO2-aftrykket knyttet til vareforbruget med 30 procent ved at implementere ”i bund” fra tiltagene i Bæredygtighedskataloget understøttet af udvikling af nye CO2-data for vareforbruget?
Det satte afdelingen Kvindesygdomme og Fødsler på Regionshospitalet Horsens og Koncern Bæredygtighed i Regional Udvikling sig for at undersøge i fællesskab.
Projektet blev igangsat primo 2022, hvor en af det første aktiviteter bestod i, at hver enkelt vare på Fødeafsnittet blev vejet med henblik på udvikling af de nye CO2-tal knyttet til forbrug af varerne.
Her havde social- og sundhedsassistent Pia Tanski et stort ansvar for projektet.
- Ved at adskille hver vare mest muligt og veje hvert lille stykke plastik, pap, metal eller noget helt fjerde har vi fået de mest præcise tal overhovedet muligt. Sådan har jeg stået med alt i afdelingen – hver enkelte vare, som vi bruger i forbindelse med en fødsel, er blevet vejet i mindste detalje, siger hun.
Med udgangspunkt i 2018-data for CO2-aftrykket knyttet til vareforbruget kan det konkluderes, at Fødeafsnittet efter implementering af tiltag, der nu findes i Bæredygtighedskataloget, i 2022 og understøttet af nye CO2-data på de forbrugte varer har opnået en reduktion i CO2-belastning fra vareforbrug på ca. 25 procent.
- Jeg er vildt overrasket. Det er helt vildt. Og der er jo stadig et stort potentiale. Vi har formået at ændre noget kultur og nogle vaner, så for os gælder det nu om at være vedholdende og holde på de gode vaner, Pia Tanski.
Fødeafsnittet på Regionshospitalet Horsens er således tæt på realisering af Bæredygtighedsstrategiens målsætning om 30 procent reduktion i CO2-udslippet knyttet til forbrug af varer og tjenesteydelser i 2030.
Fakta: Bæredygtige tiltag på Fødeklinikken
På Fødeafsnittet på Regionshospitalet Horsens blev der arbejdet med implementering af følgende tiltag fra Bæredygtighedskataloget:
- Skab en organisering af arbejdet med bæredygtighed
- Minimering af vareforbrug
- Minimering af skraldespande
- Engangs- og flergangsservice
- Fjernelse af lejepapir
- Minimering af spild
- Omorganisering af skabe
- Fra engangs- til flergangsudstyr
- Brug af flergangsvaskeklude
Vigtigt med præcise CO2-data
Mens Fødeafsnittet i Horsens har stået for den praktiske del med implementering af tiltagene fra Bæredygtighedsstrategien, har Koncern Bæredygtighed under Regional Udvikling stået for arbejdet med udregningerne og analysen.
Her har fokus været på udvikling af materialebaserede CO2-data på varer til erstatning af økonomibaserede CO2-data – det er grunden til, at varerne skulle vejes i projektets begyndelse.
- Materialebaserede CO2-data giver væsentligt mere præcise estimater af CO2-aftrykket knyttet til vareforbruget. Det er vigtigt, fordi det giver os markant bedre mulighed for at sætte tal på CO2-udledningen knyttet til aktiviteterne i praksis – i klinikken, siger Thomas Møller, projektleder i Koncern Bæredygtighed.
Bæredygtighed handler om ”mange bække små”
Fødeafsnittets reduktion i CO2-belastning fra vareforbrug på ca. 25 procent er særligt imponerende, fordi afdelingen historisk i høj grad har benyttet flergangsudstyr i stedet for engangsudstyr.
Derfor kan testafdelingen anses som en ”worst case”-afdeling i forhold til reduktion af forbruget forstået på den måde, at reduktionen er sket på trods af, at forbruget af flergangsprodukter, som mange gange har et markant mindre CO2-aftryk end engangsprodukter, i forvejen var højt.
- Projektet her har givet mig et helt andet syn på bæredygtighed. Der findes ikke for små tiltag, for det handler om ”mange bække små”. Brug to ark papir i stedet for tre, når du tørrer dine hænder. Vi snakker meget om genbrug og genanvendelse, men det bedste forbrug er altså det, der ikke er der. Så hvis der er noget, der kan droppes helt, så gør det, siger social- og sundhedsassistent Pia Tanski.
Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'
Kom i gang med Bæredygtighedskataloget
Projektet på Regionshospitalet Horsens er et pilotprojekt. Indtil videre er der derfor ikke adgang til samme brede materialebaserede CO2-data for vareforbruget på andre afdelinger. Men det er et fokusområde og noget, der bliver arbejdet på på tværs af organisationen.
På den enkelte afdeling kan man dog sagtens alligevel gå i gang med implementering af tiltag fra Bæredygtighedskataloget.
- Det er megafedt at arbejde med tiltag fra Bæredygtighedskataloget. Med kataloget bliver man taget i hånden, og det gør en stor forskel, at man ved, tiltagene er gennemtænkt og godkendt. Det gør arbejdet meget lettere, og jeg er sikker på, at folk bliver glade for det rundt omkring, siger Pia Tanski og afslutter:
- Bare se at komme i gang!
Her kan du læse mere om Bæredygtighedskataloget og finde ud af, hvordan I kommer i gang.