Farvel til madfilm og pakketape af PVC
Madfilm og pakketape af PVC er på vej ud af regionen. De erstattes af alternativer, der både reducerer miljøbelastningen og mindsker mængden af kemi.
Polyvinylchlorid (eller blot PVC) er et af de mest anvendte plastmaterialer i verden. Men nu begynder Region Midtjylland at bruge mindre af det.
Af miljømæssige – og potentielt sundhedsmæssige - hensyn er det besluttet at udskifte PVC-madfilm, som bruges til fødevareemballering, med PE-madfilm, der ikke indeholder blødgørere og kan genanvendes som blød plast.
PVC-madfilmen indeholder kun fødevaregodkendte kemikalier, hvor der ikke er påvist nogen sundhedsrisiko, men ved forkert brug af den udfasede film kan der dog ske en vandring af kemien over i fødevarerne - især fede og olieholdige fødevarer.
Samtidig kan PE genanvendes og fremstilles af genbrugsmateriale, hvilket reducerer miljøbelastningen. Modsat skal PVC-holdigt affald deponeres. Bliver det fejlsorteret og forbrændt, afgiver det problematiske stoffer.
Derudover erstattes PVC-pakketape med PP-pakketape, som er en plasttype, der ligesom PE-madfilm, kan sorteres som plast til genanvendelse.
For køkkenpersonalet betyder ændringen, at de kan bruge PE-madfilm uden bekymring om korrekt sortering. Pakketapebrugere kan også fortsætte som hidtil – blot med PP-tape, der erstatter PVC-varianten.
Hos regionens Indkøb & Medicoteknik arbejdes der desuden på at identificere yderligere ikke-kliniske PVC-produkter i sortimentet, der muligvis også kan udelades.
Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'
Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.