Madfilm og pakketape af PVC er på vej ud af regionen. De erstattes af alternativer, der både reducerer miljøbelastningen og mindsker mængden af kemi.

Utilberedte hakkebøffer dækket med PE-madfilm vises frem.
Ved forkert brug af PVC-madfilm kan der ske en vandring af kemi over i fødevarerne. Derfor udskiftes filmen med PE-madfilm som her i køkkenet i regionshuset i Viborg.

Polyvinylchlorid (eller blot PVC) er et af de mest anvendte plastmaterialer i verden. Men nu begynder Region Midtjylland at bruge mindre af det.

Af miljømæssige – og potentielt sundhedsmæssige - hensyn er det besluttet at udskifte PVC-madfilm, som bruges til fødevareemballering, med PE-madfilm, der ikke indeholder blødgørere og kan genanvendes som blød plast.

PVC-madfilmen indeholder kun fødevaregodkendte kemikalier, hvor der ikke er påvist nogen sundhedsrisiko, men ved forkert brug af den udfasede film kan der dog ske en vandring af kemien over i fødevarerne - især fede og olieholdige fødevarer.

Samtidig kan PE genanvendes og fremstilles af genbrugsmateriale, hvilket reducerer miljøbelastningen. Modsat skal PVC-holdigt affald deponeres. Bliver det fejlsorteret og forbrændt, afgiver det problematiske stoffer.

Derudover erstattes PVC-pakketape med PP-pakketape, som er en plasttype, der ligesom PE-madfilm, kan sorteres som plast til genanvendelse.

For køkkenpersonalet betyder ændringen, at de kan bruge PE-madfilm uden bekymring om korrekt sortering. Pakketapebrugere kan også fortsætte som hidtil – blot med PP-tape, der erstatter PVC-varianten.

Hos regionens Indkøb & Medicoteknik arbejdes der desuden på at identificere yderligere ikke-kliniske PVC-produkter i sortimentet, der muligvis også kan udelades.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.