Et trygt praktikforløb er også bæredygtighed
På Aarhus Universitetshospital tager kliniske vejledere socialt ansvar for fremtidens kolleger og bidrager til en mere bæredygtig arbejdsplads.
Når social- og sundhedsassistentelever starter deres tredje og sidste praktikperiode, foregår det for første gang i en hospitalskontekst.
På afdelingen for Lever-, Mave-, Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital får eleverne 12 ugers praktik på en sengeafdeling. Her arbejder vejlederne målrettet for at skabe et læringsrum med både tryghed og tydelig feedback.
– Jeg starter altid praktikforløbet med en samtale med eleven, hvor vi diskuterer målene for oplæringsperioden. Det er helt afgørende, at vi får etableret en god relation og bliver afstemt i forhold til målene, fortæller klinisk vejleder Nigita Reimers Rosiak og fortsætter:
– Desuden diskuterer vi, hvordan eleven foretrækker at lære og få sparring og feedback fra mig som vejleder, fortsætter hun.
Ifølge Nigita Reimers Rosiak kan det godt tage lidt tid at blive helt klar over, hvilken læringsstil der foretrækkes, og hvad der er brug for.
– Derfor laver jeg aftaler med eleven om, hvordan vi griber en specifik handling eller situation an, og så afprøver vi det i praksis sammen med patienterne, fortæller hun. På ugentlige samtaler med eleven forsøger jeg at være tydelig på, hvad der virkede, og hvad der måske skal gribes anderledes an næste gang, siger hun.
Tidlig indsats giver bedre praktik
Vejlederne på afdelingen bruger hinanden aktivt til faglig sparring – både i forhold til social- og sundhedsassistentelever og sygeplejestuderende. Det er især værdifuldt, når en elev har brug for ekstra støtte undervejs.
– I et forløb hvor vi oplever, at social- og sundhedsassistenteleven har udfordringer af den ene eller anden karakter, så er det vores erfaring, at det er en god idé at række ud til uddannelsesinstitutionen, som kender eleven, fortæller Pia Holm, som er uddannelsesansvarlig sygeplejerske.
Samarbejdet gør det muligt at skræddersy en plan for eleven, der tager udgangspunkt i netop de områder, der kræver særlig opmærksomhed. Det kan blandt andet være en fokuseret indsats i praktikken kombineret med studiecaféer på skolen, hvor eleven arbejder med faglige emner fra praksis sammen med en underviser.
Målet er, at eleven oplever progression – både fagligt og personligt – og samtidig får et praktikforløb, der kan godkendes.
En investering i fremtidens kolleger
Det gode praktikforløb handler i høj grad om at skabe gensidig tillid og sikre, at aftaler og støtte bliver omsat til konkret handling i hverdagen.
Det er ikke kun vigtigt for den enkelte elev – det er også en investering i fremtidens sundhedsvæsen.
– I de kliniske vejledningsforløb, hvor det lykkes at identificere elevens læringsproblematikker og få et godt samarbejde på tværs med uddannelsesinstitutionen og det kommende praktiksted i stand, så bidrager dette til bæredygtig og social ansvarlighed, fordi det lykkes for eleven at gennemføre praktikforløbet, siger Pia Holm.
I Region Midtjyllands bæredygtighedsstrategi er social ansvarlighed et af de fire hovedområder, og målsætningen omfatter blandt andet, at regionen fuldt ud lever op til de politiske aftaler om praktikpladser.