Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Medicinske engangshandsker er et helt centralt værnemiddel i generelle infektionshygiejniske forholdsregler. Men observationer tyder på, at op mod en tredjedel bliver brugt forkert og i situationer, hvor de slet ikke er nødvendige. Det betyder, at risikoen for smittespredning stiger, og at vi har et overflødigt forbrug, som er skidt for klimaet. Forkert brug kan desuden øge risikoen for hudproblemer. 

Alt sammen uden grund, hvis vi altså overholder de infektionshygiejniske retningslinjer. 

I Region Midtjylland vil den potentielle besparelse være omkring 12 millioner handsker om året. Det svarer til 36 tons plastikaffald, vi ikke skal sende til forbrænding og 312 tons CO2e, vi ikke vil udlede. Det svarer til 27 danskeres årlige udledning eller 130 flyveture over Atlanterhavet for én enkelt passager. Sammenligner vi projekter med andre bæredygtighedsprojekter i regionen, er billedet det samme: Potentialet er stort!

Uge 38 er kampagneuge

Potentialet er også hovedårsag til, at hygiejneorganisationerne i regionen og Center for Bæredygtige Hospitaler i år er gået sammen om at udbrede temaet om handskebrug i den nationale hygiejneuge, uge 38.

Her vil du derfor kunne støde på plakater, reflektionskort og andet, som vi håber, kan sætte gang i en god dialog hos lige netop jer.

Det er ikke målet, at kampagnen skal komme med de rigtige svar, men i stedet minde om retningslinjerne, og sætte gang i en dialog, der tager udgangspunkt i lige netop situationen hos jer: Bruger vi egentlig nok handsker - eller bruger vi måske for mange?

kampagnesiden vil du i uge 38 også kunne finde en quiz. Her kan du vinde fede præmier, mens du hjælper os med at få mere viden om handskebrug i klinikken.

Hvornår bruger vi handsker?

Hvornår bruger vi handsker? Hvornår bruger vi handsker?

Handsker anvendes, hvor der er risiko for synlig forurening af hænder og håndled, fx ved:

  • håndtering af patienters udskillelser
  • hjælp til nedre toilette og/eller bleskift

Har man ikke haft handsker på og udsættes for sådan en situation, kan man altid vaske hænder og efterfølgende udføre hånddesinfektion. Huden på vores hænder udgør en god barriere. Læs mere i retningslinjerne i e-dok.

Test dig selv: Hvad gør du?

Sengetransport - med eller uden handsker?
Sengetransport - med eller uden handsker?

Tror du, at du bruger nok eller måske for mange handsker?

Gennemgå situationerne her og find inspiration til, hvordan du bruger handsker korrekt – og dermed kan højne den infektionshygiejniske indsats. 

 Handsker eller ej? 

Se flere situationer her.

Besøg kampagnesiden