Brug af dråbetæller ved anæstesi har forbedret arbejdsrutinerne og reduceret CO2-aftrykket på Dagkirurgisk Afsnit 4 på Aarhus Universitetshospital.

2.000 patienter.

Så mange patienter opereres årligt på Dagkirurgisk Afsnit 4 på Aarhus Universitetshospital.

På en almindelig arbejdsdag kan en anæstesisygeplejerske komme op på at skulle knække omkring 22 ampuller og trække medicin op til bedøvelse i et tilsvarende antal 2 ml-sprøjter. Derudover skal der optrækkes yderligere præparater i 60 ml-sprøjter.

- Det er specielt denne manuelle arbejdsgang med optræk i 60 ml-sprøjter, der er hård for fingre og håndled, fortæller Lise Lænsø Nielsen, der er anæstesisygeplejerske på afsnittet.

Slanger kan genbruges

Infusomatens display betår af flere knapper og to små skærme til aflæsning.
Mange engangssprøjter kan undværes ved brug af en dråbetæller - en Infusomat - stedet for den manuelle standardmetode.

For at afprøve om anæstesi med en dråbetæller – en Infusomat - i stedet for standardproceduren med anæstesi med sprøjter kunne reducere den ergonomiske belastning for anæstesisygeplejerskerne igangsatte man derfor et pilotprojekt.

Projektet ville samtidig reducere mængden af affald og dermed CO2-aftrykket, fordi slangerne på dropsættet ved brug af Infusomaten kan genanvendes mellem patienterne, mens brugen af blandt andet 60 ml-sprøjter ville forsvinde.

- Det kan ske uden at gå på kompromis med hverken patientsikkerhed eller hygiejneregler, fortæller Viktoria Reumert Laurberg, der er udviklingsansvarlig sygeplejerske.

Dråbetæller er mere bæredygtig

Dråbetælleren, der også kaldes en Infusomat, står på en patientstue.
En Infusomat kan reducere den ergonomiske belastning for anæstesisygeplejerskerne.

To anæstesisygeplejersker, der var plaget af smerter i fingre og håndled som følge af optrækning af medicin i 60 ml-sprøjter, blev udvalgt til at deltage i pilotprojektet.

Arbejdsmiljøkonsulent Ulla Madsen foretog observationer og udarbejdede en arbejdsgangsbeskrivelse.

En gruppe bachelorstuderende fra Aalborg Universitet har som en del af deres bachelorprojekt lavet en såkaldt Life Cycle Assessment for at vurdere de potentielle miljøpåvirkninger og ressourceforbruget ved at sammenligne de to metoder.

Projektet konkluderer, at brug af Infusomaten er mere bæredygtig – både i forhold til et lavere CO2-aftryk, men også i forhold til at mindske den ergonomiske arbejdsbelastning. Standardmetoden uden Infusomaten er for nuværende billigere, men metoden bliver formentlig mere omkostningstung i fremtiden, fordi det bliver dyrere at brænde affald i stedet for at genanvende det. En langsigtet økonomisk bæredygtig løsning opnås derfor med Infusomaten.

Operationssygeplejerskerne på Dagkirurgisk Afsnit 4 har også bemærket, at der også spares tid ved den nye arbejdsgang mellem patienterne.

- Det betyder et generelt bedre flow på operationsstuen, siger oversygeplejerske Sandra Zacho Tingskov.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.