Foto: Helle Brandstrup Larsen, Regionshospitalet Randers

Region Midtjylland har et særligt fokus på ernæring og bæredygtighed i hospitalskøkkenerne, og som en del af partnerskabet i Madfællesskabet arbejder regionen aktivt på at integrere innovative løsninger, der forbedrer ernæringen for patienter og ansatte.

Ét af initiativerne er projektet Planteløftet, der gennem webinarer inspirerer offentlige køkkener til at bruge mere økologisk plantemad.

Senest har Planteløftet besøgt Regionshospitalet Randers, hvor patientkøkkenet har udviklet unikke måder at inkorporere bælgfrugter i maden.

- Vi har eksperimenteret med at tilsætte hestebønnepuré i alt fra rundstykker til wienerbrød. Resultatet er, at bagværket bliver mere saftigt og smagfuldt, samtidig med at det har en god proteinkvalitet. Det handler om at turde prøve noget nyt, selv når alt ikke lykkes, siger Mona Carøe Jensen, der er cheføkonoma på Regionshospitalet Randers og medvirker i webinaret 'Mos, bag, kog og steg med bælgfrugter i patientkøkkenet'.

I webinaret blev der delt erfaringer med at bruge bælgfrugter som en essentiel del af både varme retter, bagværk og pålægssalater.

Se webinaret her.

Fra eksperiment til fast del af menuen

Foto: Helle Brandstrup Larsen, Regionshospitalet Randers.

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers har gennem flere år arbejdet systematisk med at øge andelen af bælgfrugter i maden. I 2019 brugte køkkenet 900 kg bælgfrugter, mens de i år forventer at anvende hele 6,5 ton.

Mona Carøe Jensen har udfordret køkkenets medarbejdere til at eksperimentere med de proteinrige råvarer.

- Vi er stolte af vores indsats og resultater. Vores medarbejdere har gjort en fantastisk indsats for at integrere bælgfrugterne i alt fra bagværk til varme retter. Det er et led i vores overordnede strategi om at gå forrest, når det gælder grønne måltider med den rigtige sammensætning. der sikrer høj proteinkvalitet, siger hun.

Bælgfrugter har størst anvendelse i hospitalets kantine til medarbejderne, og det er også dem, der får mindst kød. Patienterne får stadig kød, som er en høj proteinkilde, fordi patienterne har brug for det, da de oftest er ernæringstruede.

Dyk ned i de mange lækre bæredygtige opskrifter fra køkkenerne i Region Midtjylland her.

Fakta: Hvad er Madfællesskabet?

  • Madfællesskabet arbejder for et bæredygtigt fødevaresystem, hvor forbindelsen mellem land og by styrkes.
  • Fokus er på private og offentlige storkøkkener og deres samarbejde med lokale fødevareproducenter for at øge brugen af bæredygtige og lokalt producerede råvarer.
  • Region Midtjylland er partner i Madfællesskabet sammen med flere kommuner og regioner, der i fællesskab arbejder for en grønnere og mere mangfoldig fødevareproduktion.
  • Målet er at skabe en større forståelse for lokale produktionsformer og sikre et fødevaresystem, der understøtter økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed.
  • Food Organisation of Denmark fungerer som sekretariat og står for at organisere og afvikle aktiviteter, der styrker samarbejdet mellem fødevareproducenter og forbrugere.

Læs mere om Madfællesskabet her.