Få inspiration til at fremme grønne retter i hospitalskøkkenerne med fokus på smag, præsentation og bæredygtighed.

Hospitalskøkkenerne i Region Midtjylland arbejder aktivt på at fremme en bæredygtig hverdag og støtte op om regionens strategi for bæredygtighed.

Som en del af indsatsen har køkkenerne udarbejdet fem målsætninger, der skal sikre en bæredygtig omstilling. Et led i disse målsætninger er at reducere kødmængderne og i stedet fokusere på at inkludere flere grøntsager og bælgfrugter i menuerne.

For at denne omstilling skal lykkes, er det vigtigt med fokus på smag og præsentation. Det kan nemlig være med til at motivere både medarbejdere, gæster og kunder til at træffe bæredygtige valg.

Den 30. april 2024 gik Copenhagen Cooking, Madfællesskabet og Hotel- og Restaurantskolen sammen for at sætte fokus på glæden ved grønne måltider, og hvordan de bedst kan præsenteres og formidles.

Resultatet blev "Den Grønne Bibel", der er en guide med 10 konkrete tips til, hvordan man præsenterer grøn mad på en indbydende og engagerende måde.

Disse 10 bud er udviklet for at hjælpe dig med at skabe klar og effektiv kommunikation omkring grøn mad, så det bliver en naturlig og spændende del af hverdagen for alle.

De 10 bud

1. Grønt forrest
Lad de grønne retter få pladsen i rampelyset ved at placere dem først i buffeten. Hold den samme tone i kommunikationen, uanset om retten indeholder kød eller ej – fokuser på at fremhæve de friske og lækre råvarer.

2. Undgå V-ordene
Ordene "vegetar" og "vegansk" kan nogle gange få kødspisere til at føle sig ekskluderet, hvilket kan få dem til at fravælge retterne. Læg i stedet vægt på de gode råvarer og de velsmagende oplevelser, de kan give.

3. Alle er med
Grøn og klimavenlig mad er vigtigt, men undgå den løftede pegefinger. Madvalg træffes ofte af lyst og madglæde, så sørg for, at de grønne budskaber ikke kommer til at fylde for meget i jeres kommunikation.

4. Del positive historier
Positive fortællinger om råvarer bidrager til den grønne dagsorden. Find de gode historier fra producenter og del dem, så gæsterne kan få en dybere forbindelse til deres mad.

5. Positiv og sanselig kommunikation
Fokusér på madglæden og de sanselige oplevelser i din kommunikation. Beskriv alt fra konsistenser til tilberedningsmetoder for at give en mere fyldig oplevelse af retten.

6. Fokusér på grønne retter
Prøv at bryde med den traditionelle "kød + tilbehør"-opstilling. Vælg retter, hvor grøntsagerne er i fokus, og kødet spiller en mindre rolle.

7. Kødet som tilvalg
Folk vælger ofte det, der er lettest tilgængeligt. Hvis der serveres grønne retter med kød som et tilvalg, vil mange finde sig tilfredse med de grønne muligheder.

8. Servér med selvtillid
Grøn mad behøver ingen undskyldning. Server de grønne retter med stolthed og selvtillid.

9. Den gode stemning er vigtig
En positiv atmosfære kan gøre underværker for måltidsoplevelsen. Sørg for en god stemning og hyggelige omgivelser, som gør folk mere åbne over for de grønne måltider.

10. Lær din målgruppe at kende
Mennesker har forskellige præferencer og opfattelser. Nogle bemærker straks det manglende kød i en ret, mens andre knap nok tænker over det. Forstå din målgruppe og tilpas kommunikationen for at gøre det grønne valg mere tiltalende.

Ved at implementere disse 10 bud i det daglige arbejde i køkkenerne kan det bidrage til Region Midtjyllands mål om at fremme bæredygtighed.

Læs mere om "Den Grønne Bibel" her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'

Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.