Afdelinger erstatter dyr engangspose - og sparer penge og plastik
Noget så simpelt som en strømpe sparer Akutafdelingen på Regionshospitalet Randers for en årlig udgift på 132.000 kroner og en masse plastikaffald.
Når man går i den daglige drift, er man sjældent klar over, hvad de enkelte arbejdsredskaber koster.
Derfor blev Heidi Bech Rasmussen, der er sygeplejerske i Akutafdelingen på Regionshospitalet Randers, temmelig overrasket, da hun sidste sommer blev gjort opmærksom på afdelingens forbrug af engangsposer til telemetri - både i antal og i kroner.
Så Heidi Bech Rasmussen gik til sin kollega, sygeplejerske Mia Christiansen:
- Vi tænkte, at det måtte være løgn. Vi må kunne finde noget, der er billigere og måske også mere bæredygtigt, fortæller de to kolleger.
Løsningen lå allerede på hylden
Løsningen blev en anordning med en strømpe.
Omkostningen er tæt på nul, og det samme er mængden af plastikaffald, der blev erstattet af en strømpe, som jo kan vaskes og bruges igen.
Men kan man være bekendt at bruge en strømpe til at holde vigtigt udstyr som en telemetri? Heidi Bech Rasmussen og Mia Christiansen gik til deres ledelse og spurgte.
- Det mente ledelsen, og det mener vi, at vi godt kan. Vi har ikke fået nogen negative reaktioner på det, fortæller de.
Anordningen med strømpen sparer hospitalets akutafdeling for en årlig udgift på omkring 132.000 kroner.
Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'
Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.
Alternativ pose er mere holdbar
På Regionshospitalet Randers’ Medicinsk Sengeafsnit C (MSC) blev afsnittets bæredygtighedsambassadør også opmærksom på telemetriposens høje stykpris.
På sengeafsnittet bærer patienterne typisk telemetrien i længere tid, og derfor vurderede personalet, at løsningen med en strømpe ikke ville være komfortabel.
Nu bruger MSC i stedet en billigere telemetripose i plast, som ovenikøbet viser sig at være mere holdbar.
Telemetriposen af plast holder til mere - også brusebade. Afsnittet bruger derfor færre poser, da de ikke bliver skiftet ud så ofte som den tidligere model. Foto: Mette Heilskov.
- Posen i plastik har den fordel, at patienterne også kan have den på i bad. Og bliver den snavset, kan vi tørre den af, fortæller oversygeplejerske Louise Østergaard.
Fordi telemetriposen holder til mere, bliver den ikke skiftet ud så ofte som den tidligere model. Derfor bruger afsnittet nu færre poser.
Samtidig er udgiften markant lavere med en stykpris på 11 kroner mod tidligere ca. 40 kroner.
- Det er ret interessant at kigge vores forbrug efter på den her måde. Tænk hvis vi havde priser på alle remedier i skabene, så vi var bevidste om den del også, inden vi tager det ud, som vi plejer, siger Louise Østergaard.
Før så telemetriposen sådan ud. Foto: Helle Brandstrup Larsen.