200 patientspecifikke 3D-printede modeller genanvendes
3D Innovation-teamet på Aarhus Universitetshospital sørger for, at materialet fra patientspecifikke anatomiske modeller bliver genanvendt.
I komplekse, højtspecialiserede problemstillinger inden for især kirurgi til rekonstruktion efter kræftoperationer har 3D-print vist sig som særligt værdifuldt.
Individualiseret patientbehandling gennem 3D-print var efterspurgt af klinikere til blandt andet at kunne forberede sig bedre før operation og dermed i sidste ende levere et bedre resultat. Samtidig øger de anatomiske modeller patientens forståelse for sin egen sygdom og omfanget af eventuelle kommende operationer.
På Aarhus Universitetshospital leveres de 3D-printede modeller af teamet 3D Innovation, og i løbet af 2023 printede teamet ca. 200 modeller.
- Modellerne er udarbejdet ud fra patientens CT- eller MR-skanninger og dermed en fremstilling af den enkelte patients unikke anatomi. Derfor kan modellerne selvsagt betragtes som engangsbrug, når patienten er behandlet. I teamet stillede vi derfor os spørgsmålet om, hvad vi kunne gøre med de mange 3D-modeller, når patienterne var blevet opereret, siger Anders Mølgaard Jakobsen, der er klinisk ingeniør i 3D Innovation.
Selve modellerne er 3D-printet af plastik, og nu sikrer et samarbejde med den svenske virksomhed Creativity by PH, at modellerne bliver genanvendt.
- Efter brug bliver modellerne makuleret i små stykker, der efterfølgende smeltes om til tynde plastiktråde, som 3D-printeren bruger til at printe nye modeller, siger Anders Mølgaard Jakobsen og fortsætter:
- Samarbejdet sikrer dermed genanvendelse af plastikmaterialet og bidrager til et mere cirkulært forbrug.
Tilmeld dig nyhedsbrevet 'Vores verden - vores ansvar'
Få råd, vejledning og information om, hvordan du bidrager til den bæredygtige omstilling af Region Midtjylland direkte i din indbakke én gang om måneden.