Få svar på dine spørgsmål om engangsservice og overgangen til dem.
Regionen skifter til bæredygtigt service
Region Midtjylland har skiftet engangskrus, engangsbestik og engangstallerkner af plast ud med mere bæredygtige typer i birk og pap.
Samtidig opfordrer vi alle medarbejdere til - så vist muligt - at bruge porcelænsservice og stålbestik, der kan vaskes op og bruges igen, for det udleder markant mindre CO2 end brug af engangsbestik.
Det nye engangsservice er et af de mere synlige bidrag til regionens bæredygtighedsstrategi, som har fokus på at reducere CO2-udslip, reducere affaldsmængder og øge genanvendelsen.
Spørgsmål og svar om engangsservice
EU forbryder en række engangsprodukter af plast fra 1. juli 2021. Samtidig har Region Midtjylland en bæredygtighedsstrategi, hvor vi blandt andet har en målsætning om at reducere forbruget af ressourcer. Derfor har vi søgt efter 'næste generation' af engangsservice, der har et lavere CO2-aftryk.
Nej, egentlig ikke. De nye produkter ligger prismæssigt tæt på de tidligere.
Dog er der stor forskel på prisen på automatbægre af plast og automatbægre af pap, hvor den mere bæredygtige version i pap er næsten dobbelt så dyr som den af plast. Derfor har vi begge typer og på lager, så kan den enkelte afdeling/hospital selv vælge
Ja. En ske af birk udleder 80% mindre CO2 end en ske af plast, når man går fra PS-plast til birketræ.
Fordi det ikke alle steder er muligt eller hensigtsmæssigt at vaske op, fx i en akutmodtagelse.
Ved at have et smalt sortiment, reducerer vi omkostningerne til lagerføring og bestilling.
Fig. 2: Samlede klima og miljøbelastninger (CO2-eq) ved fire forskellige kaffekrus-løsninger
Nej. Moderne opvaskemaskiner er mere effektive, end for bare 10 år siden i forhold til forbrug af vand og el. Derudover har vi i Danmark efterhånden så meget grøn el i energisystemet, at elforbruget ikke belaster så meget som tidligere.
Det er selvfølgelig væsentligt, at opvaskemaskinen kun køres, når der er en fuld maskine – akkurat som derhjemme.
Vi har fået lavet an analyse i samarbejde med Miljøstyrelsen, som viser, at et krus, der vaskes op, udleder markant mindre CO2-e end et engangskrus. Den miljømæssige analyse inkluderer produktionen af krusene og opvask af flergangsløsningerne.
Nej. Det der er afgørende for et lavt CO2-aftryk er lang levetid. Stålbestik kan holde næsten uendeligt. Ved genanvendelse af engangsbestik vil plasten langsomt blive 'slidt' – og kan efter 5-7 gange ofte ikke længere anvendes.
Det kan være en svær opgave at løse, for det kræver, at man får flyttet penge fra forbrug af engangsprodukter og over til indkøb af arbejdstimer. Udgiften skulle ifølge beregninger fra Indkøb & Medicoteknik blive den samme. Men det er sin sag at lukke budgetlinjer op. Derfor har vi fortsat engangsløsninger, så de afdelinger der ikke har ressourcer til at sætte i opvaskeren og tømme den, fortsat kan benytte engangsservice.
Problemet er fælles for hele organisationen, og vi arbejder videre med problemstillingen og forsøger at løfte den højere op i systemet.
Ja, vi vasker jo allerede en del op uden problemer. Vi skal bare vaske mere op.