I podcasten "Bæredygtighed i Region Midtjylland" fortæller vi om nogle af de vidt forskellige bæredygtige initiativer vi har i Region Midtjylland.
I podcasten "Bæredygtighed i Region Midtjylland" fortæller vi om nogle af de vidt forskellige bæredygtige initiativer vi har i Region Midtjylland. Alle initiativerne har det samme formål: at reducere CO2-aftrykket og skabe mere bæredygtig hospitalsdrift.
Find episoderne herunder, eller lyt til dem alle via knappen.
Lyt til alle
Lyt her - eller ved at søge på titlen i din podcasapp.
Der genereres enorme mængder plastaffald på hospitalerne. For at mindske vores klimaaftryk arbejder vi for, at plastaffald bliver en ressource i stedet for affald. I 2016 indledte Region Midtjylland et plastprojekt på Aarhus Universitetshospital.
Målet med projektet var, at plastaffald skulle ses som en ressource - noget der kunne skabes gennem værdikæde-samarbejde og nye forretningsmodeller. Men plast er jo ikke bare plast, og projektet skulle tage livtag med industrien ud fra en ny tankegang - og det var altså længe før klima kom på alles læber.
Medvirkende
Thomas Møller, miljøkoordinator, Aarhus Universitetshospital og Susanne Backer, CØ-rådgiver, Indkøb & Medicoteknik.
Vært:
Lene Christensen.
Lyt her
Lyt her - eller søg på titlen i din podcastapp.
Mere økologi, flere lokale råvarer, mindre madspild og mindre affald. Køkkenet på Regionshospitalet Randers er kendt for økologi. Men det er gået fra økologi til også at handle om madspil, plastikreduktion og mindre kød i retterne. Og hvordan sikrer man midt i det, at patienter får den helt rigtige næring? Kom med på besøg i hospitalskøkkenet i Randers.
Medvirkende:
Mona Carøe, cheføkonoma, Regionshospitalet Randers.
Vært:
Lene Christensen.
Lyt her
Lyt her - eller søg på titlen i din podcastapp.
Den 27. januar 2021 vedtog Region Midtjyllands regionsråd Strategi for bæredygtighed 2030 for Region Midtjylland og regionens flere end 30.000 ansatte. Strategien sætter barren højt, ikke mindst når det kommer til at reducere CO2-aftrykket.
Når det kommer til klimaaftryk, så er den helt store synder ikke regionens energi og transport men derimod forbrug af varer og dermed også affald. 69 pct. af regionens CO2-aftryk stammer fra varer og tjenesteydelser. Så hvordan får regionen, som en forbrugsmæssig supertanker, vendt skuden?
Hør regionens øverste politiske og administrative leder udlægge motivation og forventninger.
Medvirkende:
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektør Pernille Blach Hansen.
Vært:
Lene Christensen.
Lyt her
Lyt her - eller søg på titlen i din podcastapp.
I Region Midtjylland er der nogle erfaringer med bæredygtighed og genanvendelse, som hele verden kan bruge til noget. Det mener FN. Derfor har de inviteret Thomas Møller ind i det globale grønne maskinrum.
Hvis det skal rykke på klimadagsordenen, så skal vi i sundhedsvæsenet købe ind efter de samme kriterier i et globalt perspektiv. Et bæredygtighedsindeks for sundhedsvæsnet kan endda munde ud i et bæredygtighedsindeks, der kan være synligt, når vi privat køber fx tøj.
Hør Thomas Møller fortælle om projektet. Han har i 10 år arbejdet som miljøkoordinator på Aarhus Universitetshospital og er i dag projektleder ift. implementering af Region Midtjyllands strategi for bæredygtighed og ansat i Regional Udvikling.
Medvirkende:
Thomas Møller, projektleder Regional Udvikling, Region Midtjylland.
Vært:
Lene Christensen.
Lyt her