En kritisk gennemgang af medicinrummet kan både medføre færre præparater, kortere indkøbssedler og mindre medicinspild. Det er erfaringerne fra Fødeafsnittet på Hospitalsenhed Midt. Men det kræver sparring, kommunikation og tålmodighed.

I en travl hverdag er der mange ting, der ligger på rygraden, og sådan skal det være, når opgaver skal løses. Men på Fødeafsnittet på Hospitalsenhed Midt er de stoppet op for at sætte spørgsmålstegn – denne gang ved indholdet og brug af medicinrummet: Er der medicin, der kan fjernes, reduceres i mængde eller måske i sjældne tilfælde lånes fra en anden afdeling?

Det er en øvelse, der i et vist omfang har nedbragt både mængden og antallet af præparater – og medført mindre spild og færre produkter, der løber på dato. Alt sammen naturligvis uden at gå på kompromis med hygiejne og kvalitet af behandlingen. Det har løbende sparring med ekspertise fra andre afdelinger sikret.

Med Regionsapoteket Midtjylland drøftede Fødeafsnittet holdbarheden af anbrudt og optrukket medicin og gennemgik medicinrummet. Med Hygiejneorganisationen så de på hele projektet, og særligt hvilke forholdsregler, de skulle tage, for at kunne genbruge visse former for optrukket/opblandet medicin fra en stue til en anden. Et område, hvor de også fik Anæstesi-afdelingen til at dele ud af deres erfaringer.

Projektet nåede dog ikke målsætningen i forhold til reduktionen af medicinforbruget. Jordemødrene konkluderer, at det ikke er lykkedes at kommunikere tilstrækkeligt til kollegerne. Derfor går de nu i gang med en række nye og intensiverede kommunikationstiltag – og så er de sikre på, at målet kan nås. Stikprøver af medicinspildet viser nemlig, at potentialet for reduktionen fortsat er der.

Udvalgte resultater

  • En kritisk gennemgang af medicinrummet kan nedbringe mængden og antallet af præparater og dermed modvirke, at de løber på dato.
  • Et tæt samarbejde og sparring med kolleger fra andre afdelinger og med en anden faglighed – her anæstesi, hygiejneorganisationen og Regionsapoteket – sikrer at man reducerer og genbruger medicin de rigtige steder.
  • Ændringer af indgroede vaner tager lang tid – og kræver meget og løbende kommunikation.

Medarbejdere og afdeling

Kvindesygdomme og fødsler, Fødeafsnittet, Hospitalsenhed Midt

Medarbejdere:

Kirsten Nordby, klinisk jordemodersupervisor/bæredygtighedsambassadør

Cecilie Johansen, jordemoder

Kategorier

#Medicin
#Genanvendelse
#Reduktion af forbrug

Rasmus Højegaard-Vibild HEM Rasmus Højegaard-Vibild HEM

Rasmus Højegaard-Vibild

Bæredygtighedskonsulent

Hospitalsenhed Midt

M. 2974 2551

rasmhj@rm.dk

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi