Mindre antibiotikaspild
Når Regionsapoteket blander antibiotika for afdelingerne, sparer det tid, men giver ofte spild. Det kan et tæt samarbejde dog lave om på.
Når Regionsapoteket blander antibiotika for afdelingerne på Regionshospitalet Randers sparer sygeplejerskerne tid, men det ender ofte med en lægemiddelrest, som ikke bruges. Et tæt samarbejde mellem afdelingerne og apoteket, kan dog i visse tilfælde mindske medicinspildet, viser puljeprojektet fra Regionsapoteket, Randers, Klinisk Farmaci.
Det er en stor hjælp for sygeplejerskerne, når Regionsapoteket foretager antibiotikaopblandingerne. Det tager nemlig mellem 5 og 30 minutter før præparaterne er opløste og klar til brug. Apoteket opblander antibiotika én gang dagligt til hver afdeling på baggrund af data hentet fra EPJ. Bagsiden er, at den opblandede antibiotika kun holder sig i 24 timer, og at eventuelle overskydende blandinger kasseres på afdelingerne.
Derfor kiggede Regionsapotekets afdeling Klinisk Farmaci i Randers på, om ændringer i både produktionstidspunktet og i antallet af produktionsgange kunne reducere antibiotikaspildet, uden at gå på kompromis med kvaliteten af lægemidlet.
Udvalgte resultater
- To daglige produktioner (intervention 2 i rapporten) medførte et reduceret spild af præparatet Piperacillin/Tazobactam fra 10% spild til 4% spild på de to medicinske sengeafsnit i Randers. Det svarer på årsbasis til 1.642 opblandinger, der ikke skal kasseres.
- Tilsvarende ændring i antallet af produktionsgange gav mod forventning ikke et reduceret spild af Cefuroxim. Yderligere analyser er nødvendige for at svare på hvorfor.
- Det gav ikke et mindre spild, kun at flytte produktionstidspunktet (intervention 1 i rapporten).