Mindre madspild og flere kalorier til patienterne
Hospitalskøkkenet på Regionshospitalet Horsens har kortlagt patienternes ernæringsindtag, tilfredshed og mængden af madspild. Med et tilpasset måltidskoncept er det lykkedes at øge patienternes ernæringsindtag og at reducere mængden af madspild.
Hospitalskøkkenet på Regionshospitalet Horsens har målt på både madspild og ernæringsindtag på udvalgte sengeafsnit, samtidig med at de interviewede patienterne og undersøgte, hvad de helst ville spise. Undersøgelsen viste blandt andet, at patienterne generelt er glade for hospitalsmaden og for en fast måltidsstruktur. Ligeledes tydeliggjorde undersøgelsen et behov for et fokus på madspild og ernæringsindtag til særligt frokost- og mellemmåltider.
Med udgangspunkt i kortlægningen foretog hospitalskøkkenet en række ændringer i både planlægning, produktion og koncept, inden der igen blev undersøgt madspild og ernæringsindtag på afdelingerne.
Eksempler på ændringer:
- Mindre forme til franskbrød, fordi der smides en del franskbrød ud.
- Hjemmerørt yoghurt er udfaset, grundet et stort vægt- og klimatungt spild.
- Til frokost er der med succes tilføjet en kold anretning, som frister patienter til at spise mere. Disse anretninger kan tilbydes som snack senere på dagen, og heraf mindske potentielt madspild.
- At klimavenlig og kødfrie retter skal nævnes og serveres som velkendte retter
Forsøg med at øge patienters kendskab til køkkenets udvalg af særligt mellemmåltider og ved brug af bakkeservietter, der viser muligheder for mad og drikke hele døgnet - At patienter får tilbudt et bredt udvalg af mad og drikke fra en mellemmåltidsvogn, især til eftermiddags- og sen-aften-måltid, var i høj grad med til at øge ernæringsindtag og mindske madspild
Det er lykkedes både at få ernæringsindtaget op og madspildet ned. Det gennemsnitlige ernæringsindtag af både energi og protein nærmer sig begge 100% af det anbefalede ernæringsindtag i forbindelse med hospitalsindlæggelse.
Samtidig er madspildet vægtmæssigt og økonomisk reduceret med 6% og med 16% i klimaaftryk.
Medarbejdere og afdeling
Hospitalskøkkenet, Service og teknik, Regionshospitalet Horsens
Medarbejdere i projektet
Karen Bundgaard Jensen, koordinator i Hospitalskøkkenet og sundhedsantropolog
Michael Hjerrild Linnet, kvalitetsmedarbejder
Mia Rasholt, klinisk diætist
Kategorier
#Data/Analyse
#Mad og madspild
#Reduktion af forbrug
Sanne Cecilie Lindhardt
Bæredygtighedskonsulent
Regionshospitalet Horsens, Service og Teknik
TM: 2037 6099