Oprindeligt opstod ideen til projektet om at genbruge regnvand på hospitalet efter, at det blev offentliggjort, at regionen havde oprettet en pulje til udvikling af bæredygtige hospitaler.
Gode ideer blev efterspurgt blandt de ansatte. Flere havde ofte spurgt sig selv, om ikke det ville være muligt at udnytte regnvand på hospitalet. Ideen havde de fået ved at observere de store mængder overfladevand, der skyller ned af hospitalets skrånende grund hver gang, det regner. Det ville da kun give god mening.
Ideen blev kvalificeret ud fra flere andre perspektiver: Det giver lokale problemer at lede de store mængder vand væk. Drikkevand er en kostbar ressource. Drikkevands boringer kan være skadelige for naturen.
Det blev dog hurtigt klart, at der i dag ikke må anvendes opsamlet regnvand på hospitaler i følge gældende bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.
Derfor var nysgerrigheden også stor på at blive klogere på, hvad det vil kræve teknisk, økonomisk og lovgivningsmærssigt for, at hospitalerne kan genbruge regnvand i store dele af deres drift og hvilke bæredygtige gevinster vil der være.
I løbet af projektet har der været en to dage lang besigtigelse af hele hospitalets eksisterende forhold som tagflader, installationer og terræn og der har været en løbende kommunikation med Rambøll for at tilvejebringe flest mulige og mest valide data til gavn for en vurdering af, hvilke løsninger og potentialer, der er mest realistiske i forhold til både lokale men også regionale forhold. Samtidigt var det også muligt afstemme forventninger i forhold til rapportens form, indhold og konklusioner og sikre, at projektet skred sikkert frem indenfor den angivne tidsramme.
Projektet har i hovedtræk genereret følgende viden
Lovgivningsmæssigt:
I løbet af projektet er der pågået samtaler med myndighederne. Samtalerene mere end antyder, at det ikke er helt enkelt at få dispensation til at genanvende regnvand på hospitaler i Danmark. Det vil i givet fald kræve en konkret ansøgning til at få afklaret i hvilket omfang, der kan opnås dispensation fra gældende lovgivning, der umiddelbart ikke tillader genbrug af regnvand på hospitaler.
Det er kendt fra udlandet bl.a. Tyskland, at der anvendes regnvand på hospitaler.
Økonomisk:
En barriere for genbrug af regnvand lokalt på Regionshospitalet Horsens er, at Horsens Vand fastholder, at de vil opkræve fuld vandafledningsafgift for regnvandet. Dette giver simple tilbagebetalingstider på 50-100 år for investeringerne. Det er blevet kendt, at i andre kommuner er det lykkedes at få afgiften på det genbrugte regnvand reduceret, hvorved der fås en bedre økonomi.
Økonomien i regnvandsprojekter forbedres, hvis fordelene ved det blødere vand tages med.
Teknisk:
Når der er tale om eksisterende bygninger er etablering af regnvandsanlæg teknisk udfordrende. Etablering i nybyggeri vil altid være mindre udfordrende og dermed billigere.
Der kan blive tale om efterbehandling af regnvandet. Efterbehandling af vandet kræver investering i teknik og drift samt løbende, uafhængige kontrolmålinger.
Bæredygtige gevinster:
De rekreative muligheder er ekstra gode ved store niveauforskelle, da tyngdeloven kan hjælpe til med at lede vandet og samle/sprede det, som man ønsker det.
Forbruget af rent drikkevand kan rent teoretisk reduceres betragteligt ved udnytte regnvand til ikke kliniske drift. På Regionshospitalet Horsens anslås det, at der anvendes over 6000 m3 rent drikkevand til toiletskyld. Genbrug af regnvand vil kunne dække hele dette behov. Og der vil teoretisk set stadigvæk være rigeligt med regnvand til anvendelse i andre driftsmæssige øjemed. Samtidigt vil brug af regnvand forlænge levetiden af toiletterne og dermed mindske mængden af affald til deponi.
Og sidst men ikke mindst vil anvendelse af regnvand generelt kunne bidrage til sikring både af mængden af drikkevand og samtidigt også af kvaliteten af drikkevandet og dermed påvirkning af den omgivende natur. Nye boringer og kraftigere pumpninger kan undgås. Sidstnævnte vil potentielt ellers kunne trække forurening til.
Projektet har været udfordret af COVID-19 situationen. Det har ikke været muligt at besigtige hospitalet i det omfang, som oprindeligt var planlagt. Det har haft som konsekvens, at vi i Service og Teknik har måttet bruge uforholdsmæssigt meget tid på at fremskaffe tekniske oplysninger og beskrivelser. Vi har erfaret, at det store arbejde til trods vil fysiske besigtigelser altid være at foretrække, når man samarbejder med ekstern rådgiver.
Der er nu planlagt en proces lokalt på hospitalet, hvor centrale, tekniske medarbejdere skal være med til at identificere 1-3 mulige tiltag, som hospitalet kan arbejde videre på at realisere.
Samtidigt er der lagt en plan for formidling af den viden, som er genereret genem projektet, i regionalt regi bl.a. via Chefforum for Byggeri og Ejendomme (med deltagelse af alle tekniske chefer i regionen) og Region Midtjyllands kontor for Byggeri og Ejendomme.