Køkkenet på Aarhus Universitetshospital har undersøgt om flere indkøb af lokale råvarer kan gøre køkkenet mere bæredygtigt.

En tung diesellastbil, der hoster sig op gennem Europa, lastet med fødevarer kan umuligt være bæredygtig. Men spørgsmålet er om den sviner så meget, at det vil kunne ses på CO2-regnskabet i hospitalskøkkenet, hvis det vælger fødevarer med lang transport fra og i stedet fokuserer på at indkøb af lokale råvarer?

Det har køkkenet på Aarhus Universitetshospital undersøgt, og det viser sig at en fødevares CO2-aftryk afhænger primært af produktion og forarbejdning og mindre af transport. Derfor har det langt større effekt at vælge fødevaretyper, der udleder mindre CO2 i produktionen, end at vælge lokale varer. Man får med andre ord meget mere effekt ud af at skrue ned for kødet og op for det grønne, end ved at købe sine varer lokalt.

Dog kan lokale råvarer i hospitalskøkkenerne alligevel ses som en bæredygtig løsning i mere bred forstand idet lokale indkøb støtter op om FN's 17 verdensmål og 'den tredobbelte bundlinje', hvor både økonomiske, sociale og miljømæssige faktorer inddrages.

Udvalgte resultater

  • En madvares CO2-aftryk afhænger primært af produktion og forarbejdning og mindre af transport. Derfor er indkøb af lokale råvarer ikke en løsning, når hospitalskøkkenerne vil reducere sit CO2-aftryk. Se uddybning i projektrapporten.
  • Projektet har udviklet en baseline for CO2-aftryk for hospitalskøkkenerne i Aarhus, Randers og Horsens, som kan bruges til senere resultatmåling.
  • Projektet har vist, at hospitalskøkkenerne kan fastsætte mindstekrav i udbud, som vil fremme muligheden for indkøb af lokale råvarer. Samtidig er der startet et samarbejde med Indkøb & Medicoteknik, som skal undersøge øvrige tiltag for lokale råvarer i indkøbsaftalerne.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Medarbejdere og afdelinger

Centralkøkkenet, Aarhus Universitetshospital
Patientkøkkenet, Regionshospitalet Randers
Hospitalskøkkenet, Regionshospitalet Horsens

Medarbejdere i projektet
Malene Teilmann Sørensen, projektmedarbejder

Kategorier

#Indkøb
#Mad og madspild

Karin Nedergaard Jacobsen

Bæredygtighedskonsulent

Aarhus Universitetshospital, Teknisk Afdeling

M: 2467 0051

karijaco@rm.dk

 

Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi Dette projekt bidrager til sporet cirkulær økonomi

Spor: Cirkulær økonomi