Doven-Lars og de kvikke kolleger
Små stykker slange, der normalt kasseres uåbnet, erstatter en dyr skaffevare på Aarhus Universitetshospital. En god idé til glæde for både klimaet og budgettet.
På nyere anæstesiapparater er den såkaldte doven-Lars (armen med den grønne pose på billedet) stationær. Alligevel er der en engangs-doven-Lars med i sættene med ventilationsslanger, fordi den skal bruges på ældre anæstesiapparater. Indtil for nylig blev de overskydende slanger fra cirkelsættet kasseret, fordi der ikke var behov for dem.
Men et par årvågne sosu-medarbejdere kunne se, at de overskydende slanger kunne bruges til noget andet: Ved visse typer operationer fx i hals og nakke, kan anæstesiholdet ikke stå ved patientens hovedgærde, som de plejer, men er i stedet placeret ved fodenden. Det kræver ekstra lange ventilationsslanger i det såkaldte cirkelsæt. Normalt indkøbes ekstra slanger til dette formål, og de skal bestilles som skaffevarer, hvilket gør dem dyrere.
Nu indsamler medarbejderne de overskydende doven-Lars'er i originalemballagen, og opbevarer dem i skabet på OP-stuen. Slangerne kan problemfrit sættes sammen med ventilationsslangerne, så de kan blive ekstra lange, når der er behov for det.
Så nu løses anæstesiholdets behov for ekstra lange slanger ikke med en nyproduceret skaffevare, men med de overskydende doven-Lars'er, som ellers ville være blevet kasseret. En simpel idé, der både sparer afdelingen tid og penge på bestilling, mindsker affaldsmængden og reducerer unødigt forbrug af plastikslanger, emballage og transport.
Medarbejdere og afdeling
AUH, Bedøvelse og Operation 2, Op Nord 1+2+3
Sosu-gruppen OP Nord:
Annette Bæk Katberg, Camilla Bahr, Charinthorn C Pedersen, Lene Zeberg, Pia Kragh, Pia Iversen og Yrsa Merrild.
Kategorier
#Genanvendelse
#Indkøb
#Klinisk udstyr
#Plast
#Reduktion af forbrug
Karin Nedergaard Jacobsen
Bæredygtighedskonsulent
Aarhus Universitetshospital, Teknisk Afdeling
M: 2467 0051