Skift engangstæpperne ud med flergangs-multitæpperne
Engangstæpper bliver brugt ofte brugt på hospitalsafdelingerne, og efter hver patient bliver de til restaffald. Multitæppet er et godkendt flergangsalternativ.
Derfor skal I gøre det
De syntetiske engangstæpper bliver brugt i stort antal på mange hospitalsafdelinger, og efter hver patient, bliver de til restaffald. Multitæppet er et OEKO-TEX-mærket flergangsalternativ med en høj slidstyrke, der er godkendt til brug i hele sundhedsvæsenet – også operationsstuen. Endnu et sted at spare på forbruget, økonomien og affaldet.
Sådan gør I
1. Se på jeres forbrug
...af engangstæpper på afdelingen: Hvor kan I skifte til Multitæppet, og kan I helt udfase engangstæppet?
2. Gennemgå jeres arbejdsgange
...omkring tæpperne. Engangstæpperne er brikvarer, mens multitæpperne kommer fra MidtVask i et bur og skal tilbage til vask. Hvordan håndterer i den ændrede arbejdsgang?
3. Vurder, hvor mange multitæpper I skal bruge
4. Indkøb multitæpperne
5. Skab plads
i skabene inden tæpperne kommer – de fylder en anelse mere end engangstæpperne.
6. Informer
medarbejderne om de nye arbejdsgange, og hvorfor I gør det.
7. Fjern engangstæpperne
Husk at fjern brikken eller juster antallet.
Opmærksomhedspunkter
Samarbejdspartnere
Sådan gør andre
Engangstæpper er lig med restaffald
I Region Midtjylland blev der i 2019 brugt 53.400 engangstæpper. Det svarer til 2.000 kg plastik. Der er nemlig meget plastik i tæpperne, og det hele ryger direkte til forbrænding som affald.
Patienterne på AUH foretrækker multitæpper
På AUH Dagkir Øst er anæstesien glade for, at der bliver genereret mindre affald i forbindelse med operationerne, efter skiftet til multitæpper. Det er nemlig en mærkbar forskel, når der ikke ryger et stort syntetisk engangstæppe ud med skraldet. Det er en ekstra arbejdsgang, hvis tæpperne skal lunes, men patienterne foretrækker at få et rigtigt tæppe, der er mere behageligt mod huden - og mindre klinisk.