bæredygtighed3.png

Når sæbedunken på en instrumentvasker skal skiftes, er kun 75-90% af sæben brugt. Teknisk afsnit på Hospitalsenhed Midt har sammen med eksterne partnere designet og 3D-printet en prototype, der løser problemet – uden at gå på kompromis med tekniske og hygiejniske standarder.

Det er et velkendt problem på de fleste afdelinger: De fem-liters sæbedunke, der bruges til instrumentvaskere tømmes ikke helt af maskinen – 10-25% af sæben er stadig tilbage i dunken. Årsagen er, at maskinerne altid skal have sæbe nok til én vask.

Det giver et stort spild af sæbe. Sæbe har i forvejen et stort klimaaftryk, så det er problematisk, hvis det ovenikøbet ender som affald helt ubrugt. Derudover er de halvtomme dunke dyre og besværlige at komme af med, fordi de skal håndteres som farligt gods. Nogle steder hælder medarbejderne sæberesterne sammen, men det giver risiko for arbejdsulykker, da det kræver værnemidler og udsugning, som ikke findes alle steder.

Servicecentret i Hospitalsenhed Midt har sammen med Vald. Nielsen Maskinfabrik og Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi udarbejdet en prototype, der kan sikre, at sæbedunkene tømmes helt, samtidig med at gældende krav bliver overholdt. Løsningen fokuserer på at fjerne sæbespild, så ingen sæbe ender som affald.

Arbejdet med prototypen er fortsat i gang, men allerede nu viser løsningen lovende resultater. Test af prototypen løber frem til midten af 2022, og på sigt er det ønsket, at den endelige løsning kan installeres på samtlige maskiner i Hospitalsenhed Midt samt på øvrige hospitaler i Region Midtjylland.


Opret en kommentar

ReCAPTCHA ikke løst
Ingen kommentarer

{{comment.PostTitle}}


{{comment.PostDate.substr(0,5)}} kl. {{comment.PostDate.substr(6,11)}} af {{comment.PosterName}}