Skrånende grund ved hospitalet i Horsens

Regionshospitalet i Horsens har undersøgt, hvad der skal til for at bruge regnvand i den ikke-kliniske del af driften. Fx til toiletskyl. En god idé, der dog støder på både lovgivningsmæssige og økonomiske barrierer.

Klimaforandringerne giver mere regn. Det giver udgifter, når de store mængder nedbør skal ledes væk fra fx et stort hospitalsområde. Samtidig er vores grundvand en kostbar ressource, som vi skal passe på.

Derfor har Regionshospitalet i Horsens sammen med Rambøll undersøgt mulighederne for at bruge det regnvand, der samles på hospitalets område i dele af driften, fx til tøjvask, vanding og toiletskyl. Det vil blandt andet kræve en lovgivningsmæssig dispensation, da det ikke er tilladt at bruge regnvand på hospitaler i Danmark. Der er dog erfaringer fra Tyskland at trække på.  

Undersøgelserne har også vist, at nytænkning af regnvand vil give betydelige gevinster for bæredygtigheden. På hospitalet bruges årligt over 6000 kubikmeter drikkevand til at skylle ud i toiletter – genbrug af regnvand vil kunne dække hele dette behov. Desuden ville regnvandet forlænge levetiden af toiletterne.

Udvalgte resultater

 

Analysen har vist at:

  • Det vil kræve en lovmæssig dispensation at genbruge regnvand i den ikke-kliniske drift.
  • Efterbehandling af vandet kræver investering i teknik og drift.
  • På Regionshospitalet Horsens anslås det, at der anvendes over 6000 kubikmeter rent drikkevand til toiletskyld. Genbrug af regnvand vil kunne dække hele dette behov.


Opret en kommentar

ReCAPTCHA ikke løst
Ingen kommentarer

{{comment.PostTitle}}


{{comment.PostDate.substr(0,5)}} kl. {{comment.PostDate.substr(6,11)}} af {{comment.PosterName}}