Programmet blev planlagt i et samarbejde mellem Byggeri & Ejendomme samt Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø og indeholdt en kombination af interne og eksterne oplægsholdere. Herunder blandt andet et kort oplæg om regionens bæredygtighedsstrategi og målene for byggeri. Der var ca. 40 deltagere på begge dage fra regionens projektafdelinger, tekniske afdelinger og Byggeri & Ejendomme.
Program
- Indledning ved Koncerndirektør Anders Kjærulff. Den nye bæredygtighedsstrategi for regionen er blevet godkendt tidligere i 2021. Med baggrund i denne fortæller Anders Kjærulff om Direktionens overvejelser.
- Direktør i Ekolab Jørgen Lange giver en indføring i begrebet bæredygtigt byggeri – hvad er det. Hør om forskellige certificeringsordninger. Derudover gennemgås Bygningsreglementets frivillige bæredygtighedsklasse, der formentlig bliver obligatorisk fra 2023.
- Bæredygtighedskonsulent i ERIK arkitekter, Susanne Bille Brahe fortæller, hvordan vi har grebet det an at få indarbejdet bæredygtighed i udbudsmaterialet for nyt vaskeri og nyt apotek ved AUH.
- Arkitekt ved Friis & Moltke Kim Flensborg giver et indblik i de bæredygtige overvejelser i forhold til at renovere eller bygge nyt – eksempler fra blandt andet Søndersøparken, Regionspsykiatrien Midt. Derudover vil Heidi Merrild, også fra Friis & Moltke, fortælle om design for adskillelse i relation til bæredygtighed.
- Grundlæggende om livscyklusvurdering LCA og totaløkonomi LCC ved Direktør i Ekolab Jørgen Lange.
- Hvor kan man hente hjælp? ved Certificerede rådgivere i bæredygtigt byggeri Anne Mette Hansen og Bente Grau-Hansen, Koncern HR, Fysisk Arbejdsmiljø.
- Konst. byggechef i Byggeri & Ejendomme Torben Agerkilde informerer om det videre arbejde med bæredygtigt byggeri.
- Drøftelser og opgaver i grupper
- hvordan kan Region Midtjylland i højere grad understøtte Bæredygtigt byggeri?
- hvordan kan jeres afdeling sætte endnu mere fokus på Bæredygtigt byggeri
Temadagene medvirkede til at en bredere kreds fik et mere håndgribeligt indblik i, hvad bæredygtigt byggeri er, og hvilke redskaber der kan anvendes i fremtiden. Temadagene blev således et fælles udgangspunkt for det videre arbejde med at konkretisere, hvordan Region Midtjylland vil arbejde med bæredygtighed i byggerierne i fremtiden. I forlængelse heraf er der nedsat en følgegruppe med deltagere fra temadagene, som skal være med til at kvalificere og konkretisere det videre arbejde.
Den videre proces
Regionsrådet har i april godkendt bevillinger til en række pilotprojekter inden for bæredygtigt byggeri og ejendomsdrift, som skal være med skal at skabe viden med henblik på skalering til resten af regionen, herunder:
Elladestandere
Neddeling af plastikaffald
Detektering af unaturligt vandforbrug
Effektiv styring af lokaler med kølebehov
Tilbygning til Regionspsykiatrien Randers
Rensning af procesvand og brug af sekundavand
Kortlægning af energiprojekter
Indretning af hospitalernes affaldsrum
Ramme til afdækning af bæredygtige tiltag i Ny Psykiatri Viborg samt Generalplanen for Regionshospitalet Randers
Derudover vil der blandt andet være følgende aktiviteter:
Løbende indsamling af erfaringer og evaluering på pilotprojekter
Udarbejdelse af Designguide for Bæredygtigt Byggeri
Erfaudveksling med de øvrige regioner
Fastlæggelse af ambitionsniveau og fokusområder
Få indarbejdet og koordineret bæredygtigt byggeri med øvrige regionale standarder
Opret en kommentar
{{comment.PostTitle}}
{{comment.PostDate.substr(0,5)}} kl. {{comment.PostDate.substr(6,11)}} af {{comment.PosterName}}