Et nyt sengeovertræk reducerer plastaffald og forbedrer det fysiske arbejdsmiljø.  Foto: Agata Lenczewska-Madsen 

Sengeovertræk i klar plast og uden elastik. Et nyt tiltag som midtVask og Aarhus Universitetshospital (AUH) har udviklet i samarbejde med to studerende fra Aalborg Universitet - Marie Nisted Bøge og Emma Kirstine Aarøe. De klare betræk skal på sigt erstatte de velkendte blå, og de nye betræk vil være bæredygtige på mange måder.

Overtrækket uden elastik er hurtigere at lægge på, og det giver en bedre arbejdsstilling. Det nye overtræk får fjernet elastikket samt den tilsatte blå farve, så det kun består af ét materiale: LDPE-plast. Det gør, at man kan lave nye plastikprodukter af de brugte overtræk. Samtidig er det nye betræk billigere at producere og indkøbe. 

Det kommende sengeovertræk, som servicemedarbejder Oscar Rahbæk Ahler her tester en prototype på ved en seng på Regionshospitalet Silkeborg, er udviklet ud fra principperne i cirkulær økonomi: efterspørg produkter i genanvendte materialer, da det reducerer efterspørgslen på ny plast og dermed mindsker forbrug og CO2-aftryk. 

Alene AUH har årligt brugt ca. seks ton blå overtræk. De nye betræk kan genanvendes, så på den måde undgår hospitalerne affaldsudgiften. I stedet får de penge for de brugte betræk, der kan smeltes om. Beregninger har vist, at regionen kan mindske CO2-udslippet med 45 procent ift. de blå betræk.

Et nyt sengeovertræk af LDPE-plast uden farve og elastik og kan let smeltes om til nye produkter.  Foto: Agata Lenczewska-Madsen 

Yderligere oplysninger

   

Jeppe Benner Flejsborg
Projektleder, midtVask 
Aarhus Universitetshospital 
Mobil: +45 2477 9247 
Mail: jeppe.benner@rm.dk