Medarbejderne i Region Midtjylland er både idérige og engagerede i bæredygtighed. Her har vi samlet en række gode idéer, som andre afdelinger kan lade sig inspirere af.
Små stykker slange, der normalt kasseres uåbnet, erstatter en dyr skaffevare på Aarhus Universitetshospital. En gruppe medarbejdere fik en god idé til glæde for både klimaet og budgettet.
På Regionshospitalet i Randers fandt psykiatri, køkken og bæredygtighedskonsulent sammen om at gøre hospitalets grønne områder mere biodiverse. Psykiatrien ville gerne skabe bedre udendørs rammer for patienter og pårørende, og køkkenet ønskede at dyrke egne fødevarer tæt på køkkenet.
Hospitalet i Viborg har gjort det nemt at genbruge kontorartikler, service og møbler, som er for gode til at smide ud. På den måde mindskes både forbrug af ressourcer - og hospitalets affaldsmængder.
Porretoppe, blomkålsblade og kålstokke er ikke skrald. En guide fra Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers viser, hvordan man kan bruge mest mulig fra grøntsagerne, så madspild minimeres.
Når en dyne bliver for slidt til at leve op til hospitalernes kvalitetskrav, kan den nu få nyt liv som juniordyne i Aarhus Kommunes dagtilbud. MidtVask er begyndt at sy kasserede hospitalsdyner om til dyner til børn.
Engangs-service i Region Midtjylland er blevet mere bæredygtigt. Et banebrydende udbud på området i 2020 havde fokus på både økonomi og klimabelastning – et arbejde, der vandt prisen som "Verdens bedste indkøber". Men samtidig opfordrer regionen faktisk personalet til at bruge mindst muligt af det nye bestik og service.
Køkkenpersonalet på Regionshospitalet Randers har indsamlet smørbøtter, yoghurtbægre og andet emballageaffald af plastik, der ellers ville være blevet smidt ud. Affaldet er sammen med plastaffald fra borgernes renovation i Randers Kommune blevet brugt til at fremstille 700 designerstole til hospitalet.